Genial hverdag

Da en gruppe elever for nylig lavede det bedste forslag til design af en skraldespand, blev det kaldt genialt af dem, som skal bruge det i hverdagen. Med en erhvervsuddannelse kan du både skabe geniale løsninger og få en glad hverdag med masser af muligheder og udfordringer.

Elever på grundforløb 1 på Roskilde Tekniske Skole fik en opgave af Roskilde Kommune: Producér flotte skraldespande til Lysfest i Roskilde 2018. Eleverne har arbejdet i grupper med at komme med det bedste bud på fremtidens skraldespand.

Til lysfesten i Roskilde den 2. november var der derfor opsat forskellige skaldespande med lys. Det var prototyper lavet af elever i et projekt om skrald som del af deres eux-uddannelse.

Genial løsning

For at få den bedste vurdering og bedømmelse af skraldespandene sad der fagfolk fra kommunen. De var imponerede over skraldespandene, og kaldte dem ”geniale”. Eleverne leverede løsninger, der løste konkrete problemstillinger, som kommunens medarbejdere har i dagligdagen. Eksempelvis er hullerne på den skraldespand, som blev kåret til at være den bedste, i en størrelse som gør, at det ikke er muligt at hive poserne op for andre end kommunens medarbejdere.

Det at finde praktiske løsninger på hverdagens problemer er et kendetegn ved de over 100 erhvervsuddannelser, og eleverne er glade for udfordringerne.

”Eleverne har virkelig været engagerede, fordi de synes det har været sjovt og en spændende opgave. Allerede kl. 7 om morgenen på den sidste projektdag stod en af grupperne klar ved smedeværkstedet for at lave det sidste på skraldespanden. Det fortæller lidt om hvor meget de har brændt for at levere og præstere”, fortæller Carsten Heigren, der er faglærer på eux.

Læs mere: 
  Geniale skraldespande

Synlige uddannelser

Hvis bilen ikke starter, computeren driller, haven skal anlægges, vandhanen drypper, designet skal forfines eller hvis træet i haven er blevet for højt, så er det fagfolk med en erhvervsuddannelse, som du skal have fat på for at finde den rigtige løsning.

Tit tænker man ikke over det i dagligdagen, men når man står med et problem, eller en opgave man ikke selv kan løse, så bliver man pludselig opmærksom på, hvor mange steder der er behov for erhvervsuddannelserne.

Læs om mulighederne: 
erhvervsuddannelser

Daglig glæde

Freja Seidler (se billedet ovenfor) uddanner sig til bygningssnedker på Roskilde Tekniske Skole. Bygningssnedkeren arbejder typisk i træ og fremstiller fx døre, vinduer og inventar. Hun fortæller om det fede ved hendes fag:

”Jeg kan godt lide at komme op om morgenen og ud og bruge kroppen. For mig er der fx stor tilfredsstillelse i at få en dør til at kunne lukke ordentligt, hvis den har været skæv, inden jeg går i gang. Så bliver kunden jo glad, når de kommer hjem”, fortæller Freja.

Det kan være en udfordring at finde den uddannelse, som kan give daglig glæde både under uddannelsen og når man er i praktik eller job. Men det kan lade sig gøre og rigtig mange ser en stor glæde i at lave smukke produkter, skabe løsninger og møde glade kunder.

Læs mere:
 Freja fikser den skæve dør

Muligheder, udfordringer og behov

Der er masser af muligheder i erhvervsuddannelserne. Eleverne starter med brede grundforløb, hvorefter de undervejs i uddannelsen specialiserer sig inden for det område, som de synes er mest spændende eller udfordrende.

De fleste erhvervsuddannelser er såkaldte vekseluddannelser, hvor uddannelsen veksler mellem perioder på en erhvervsskole som Roskilde Tekniske Skole og praktikperioder i en virksomhed. Mulighederne for praktikplads er gode, og der er stort behov for unge.

Vekseluddannelsessystemet er ret genialt, for det sikrer, at der er sammenhæng mellem teori og praktik. Det man lærer på skolen bruges i den virkelighed, som man møder på sin praktikplads. Når man er på skole, snakker man med sine kammerater og får viden om andre virksomheder. Det giver gode kammerater og et godt netværk i branchen. Når man er færdiguddannet, har man allerede erhvervserfaring og har god mulighed for at få job.

Karriere eller mere uddannelse

Erhvervsuddannelserne giver mulighed for at blive i faget, og der er mange muligheder for at komme videre, hvis man har lyst. Man kan gøre karriere i sit fag og fx blive værkfører eller leder, eller man kan starte egen virksomhed, og rigtig mange erhvervsuddannede bliver direktører.

Man kan også vælge at tage mere uddannelse. Det kan foregå på alt fra korte kurser til de lange videregående uddannelser. Hvis man ved, at man vil videreuddanne sig, så kan det være en ide at vælge en uddannelse med eux, den erhvervsfaglige studentereksamen, som giver adgang til de videregående uddannelser. På www.ug.dk/adgangskortet kan du se de mange muligheder med eux.

Man kan selvfølgelig også videreuddanne sig med en erhvervsuddannelse uden eux. Så skal man bare være forberedt på, at man nok skal tage fag på gymnasieniveau, for at blive optaget.

Læs om mulighederne:
eux-uddannelser

Dit geniale valg

På erhvervsuddannelserne lærer man at finde løsninger, som gør kunder glade, ofte i samarbejde med kolleger, som brænder for deres fag og sætter en ære i at levere et godt stykke arbejde. Man skal hele tiden udvikle sig, og sammenhængen mellem teori og praktik findes altid.

Du skal vælge den ungdomsuddannelse, som passer til dig. Valget er vigtigt, og blot et af de mange valg, som du skal træffe i dit ungdoms- og voksenliv. Det er heldigvis tilladt at vælge om og at blive klogere, så det er ikke verdens ende, hvis dit valg ender med et skift af ungdomsuddannelse.

Når du skal vælge, så kan du tænke over, om du vil arbejde inde eller ude, ved et skrivebord eller hvor du bevæger dig, og så på hvordan du lærer og arbejder bedst.

Brug dine forældre, kammerater og dem du kender til at blive klogere på dig selv og på deres erfaringer.

Uddannelsesmesse og åbent hus

Du kan besøge Roskilde Tekniske Skole på Uddannelsesmesse: Fremtid med muligheder den 14. november kl. 15-19 og til åbent hus 26. januar kl. 10-14. Her kan du møde elever, undervisere og vejledere og få en snak med dem om, hvordan det er at gå på hhv. erhvervsuddannelser, eux og htx. Du finder datoer og program i skolens kalender.

Se også

 Se tillægget Fokus på uddannelse fra Roskilde Avis

Se billederne

 

Udskriv