Mange veje til drømmestudiet

Nicoline Fagerheim Lajer er 15 år, bor i Roskilde og tager 9. klasse på efterskole. Hun drømmer om at blive arkitekt og har fundet ud af, at der er mange veje til drømmestudiet.

Nicoline vil tage en tømreruddannelse med eux på Roskilde Tekniske Skole, når hun er færdig på efterskolen.

- Jeg kunne have valgt en anden måde at komme frem til arkitektuddannelsen, men jeg vil gerne ud og bruge mine hænder noget mere og være kreativ, fortæller Nicoline.

Fornemmelser for former

Nicoline kan lide og er god til at tegne, og så interesserer hun sig for fotografering. Allerede i 3. klasse vandt hun en arkitektkonkurrence i folkeskolen.

- Jeg har altid godt kunne lide at finde på nye ting. Til konkurrencen fandt vi på at lave en tørvejrsbænk, for vi skulle jo ud i hvert frikvarter. Så vi producerede en model og vandt konkurrencen, siger hun.

Nicolines far, Rune, fortæller:

- Hun ser ting i bybilledet, som vi andre ikke ser eller får øje på. Hun kigger op og finder detaljer i bygninger, og siger: ”Hov, prøv lige at se den baldakin, den er lavet i beton”.

Besøg på skolen åbnede øjnene

Nicoline fik øjnene op for muligheden tømreruddannelsen, da hun i 8. klasse var på besøg - brobygning - på Roskilde Tekniske Skole. Det var en lidt grænseoverskridende oplevelse, for ingen af hendes klassekammerater skulle derud samtidig, da de valgte andre uddannelsesinstitutioner.

- Brobygning var rigtig sjovt. I grupper af 2-3 stk. blev vi hurtigt sat i gang med opgaven, et bord-bænke-sæt. Træet blev skåret til, og så fik vi tegninger og instruktioner på, hvordan det skulle samles. Det var ikke så svært, som det først så ud til, fortæller hun.

Flyder ikke med strømmen

De fleste af Nicolines klassekammerater planlægger at gå på gymnasiet efter folkeskolen.

- Nogle af dem ved ikke helt, hvad de vil tage af uddannelse, så de vælger gymnasiet. Det er selvfølgelig lidt underligt at gå en helt anden vej. Men jeg kan også meget godt lide den tanke. De andre kommer til at tale om, hvad de laver i gymnasiet, og jeg kan så fortælle nogle helt andre historier fra min hverdag. Det skal nok blive godt, siger Nicoline.

Opbakning hjemmefra

Nicoline har fuld opbakning til sine planer derhjemme.

- Nicoline har virkelig tænkt over hvad hun vil. Det er hendes idé, og det støtter vi hende selvfølgelig i, og hun var bare glad, da hun kom hjem efter brobygning, siger Nicolines far, Rune.

Nicolines mor nikker:

- Det er jo vigtigt, at man ikke bare gør som de andre, men at man er glad for det, man bruger sin tid på. Man kommer altid bedst igennem ting, når man gør noget, man interesserer sig for. Jeg synes, det er modigt af Nicoline, at hun tør at gå andre veje end de fleste klassekammeraterne.

Glæder sig

Forude venter et år på efterskolen i det jyske for Nicoline. Men hun glæder sig til at vende tilbage og starte uddannelsen på Roskilde Tekniske Skole:

- Det virker som om, der er en god stemning på skolen, og det bliver spændende at komme i gang med uddannelsen i august 2019, slutter hun.

Få mere at vide

 Brobygning
 Brobygning, introduktionskurser og andre tilbud
 Tømrer - træfagenes byggeuddannelse med eux
 Eux-uddannelser på Roskilde Tekniske Skole

Se billederne

 

  

Udskriv