Frederik Riber skabte jubel på Folkemødet

Frederik Riber, som træner op til WorldSkills, deltog i 'Hvorfor er dannelse vigtigere end nogensinde før?' arrangeret af Undervisningsministeriet og Zetland. Der var tale om et journalistisk sceneshow om kundskab, fordybelse og meget mere.

Musikalsk intro og noget om dannelse

Efter et musikalsk indslag fra Folkeklubben blev undervisningsminister Merete Riisager interviewet af Zetlands direktør Jakob Moll. Hun fortalte blandt andet om den dannelse, hun havde fra sin mormor, som var ufaglært, men vidende, livsklog og dannet.

Herefter fortalte præst Kathrine Bang Lilleør om dannelse, idet hun fortalte sin egen fortolkende version af H.C. Andersens eventyr Prinsessen på ærten.

Hun blev afløst af DNA-forsker Eske Willerslev, som fortalte om, hvordan han under sin uddannelse havde fundet ud af kvaliteten ved at være vidende og ved at respektere dem, som ved mere end en selv.

Den håndværksmæssige dannelse

Herefter blev det så Frederik Ribers tur. Han havde medbragt sin mesterskabsopgave fra EuroSkills 2016, som blev beundret og brugt som udgangspunkt for samtalen med Zetlands skoleskribent Sara Alfort. Frederik fortalte om udfordringerne i opgaven, de mange forskellige typer træsamlinger og om evnen til at vurdere den bedste brug af et stykke træ. Frederik satte ord - eller rettere lyd - på, hvornår man ved, at en samling er perfekt. Det svup, som lyder når to træstykker i en samling smyger sig sammen og passer 100 %, blev gengivet med Frederiks erfarne hænder, som fandt hinanden på scenen.

 Se også: Bygningssnedker fik EM-medalje

Frederik fortalte om vigtigheden af træning og om de udfordringer, der opstår, når forskellige træsorter anvendes i samme produkt og skal passe sammen med hver deres særpræg og egenskaber.

Frederiks håndværksmæssige dannelse blev understreget af hans svar på et spørgsmål om den vildeste opgave, han har lavet. Her fremhævede Frederik byggeriet af kirkebænke til Snesede kirke. Alle bænkene skulle udføres i egetræ og være perfekte, idet tanken om, at bænkene skal holde 200-300 år og dermed holde til 'længe efter at jeg er død' gav en ydmyghed overfor opgaven, som indebar, at træet skulle stå råt, så det håndværksmæssige produkt kom til sin ret.

Til slut kom samtalen ind på Frederiks evne til at yde det sublime - og da Frederik, efter at blive afkrævet et svar, fortalte, at han da regner med en topplacering ved WorldSkills, var der jubel og klapsalver i den propfyldte sal.

Dannelse i efterskole og folkeskole

Efter Frederiks indlæg var der samtaler med efterskoleforstander Ulrik Goos Iversen og skoleleder Yasar Cakmak om dannelse i efterskole og folkeskole samt en samtale med medlemmerne af Folkeklubben, som i deres sangskrivning har flere referencer til litterære værker.

Showet sluttede med fælles afsyngning af 'Er lyset for de lærde blot', og så var det tid for beundring af Frederiks mesterskabsopgave. Den fik anerkendende ord og roser med på vejen, og Frederik fik positive ønsker på sin vej mod VM.

Herefter stod den på frokost, og så var Frederik klar til at opleve Folkemødet på Bornholm på egen hånd.

Få mere at vide

Følg Frederik Riber, 20 år og bygningssnedker, under hans træning til WorldSkills 2017 i Abu Dhabi:

 Frederik Riber - WorldSkills

Se billederne

Udskriv