Sjællands første landbrugselever med eux-studenterhue er netop blevet færdige fra Landbrugsskolen Sjælland

Sjællands første landbrugselever med eux-studenterhue

De 16 landbrugselever, der har taget landbrugsuddannelsen med eux på Landbrugsskolen Sjælland, har netop fået studenterhue på. Eux-uddannelsen har været gennemført i samarbejde mellem Landbrugsskolen Sjælland og Høng Gymnasium, som har stået for undervisningen i gymnasiefagene.

Eux-eleverne, der nu er blevet færdige, har med glimt i øjet omtalt sig selv som ”prøveklude”. Det har de været, for Landbrugsskolen Sjælland er sammen med én anden skole i Danmark, de første der har færdiguddannet et hold landbrugselever med eux.

- Vi har været med helt fra starten. Nu er de færdige, og i dag skal de fejres med alt hvad der hører til – huer, roser og dimissionsfest på skolen, fortæller Karl-Åge Hornshøj Poulsen, forstander på Landbrugsskolen Sjælland i Høng.

VIDEO: Joan Noppenau Olsen er en af de 16 første landbrugselever, der bliver færdige på Landbrugsskolen Sjælland (Høng). Sådan ser det ud, når man kan ånde lettet op med et 10-tal i sidste eksamen og få huen på.

Fra Amager til Høng

Isabella Vivian Søndervang Jørgensen er 22 år og fra Amager. Hun flyttede fra stenbroen til kostskolen på Landbrugsskolen Sjællands afdeling i Høng, da hun startede landbrugsuddannelsen i 2012. Hun valgte at tage uddannelsen med eux.

- Jeg vil bruge uddannelsen til at læse videre på Københavns Universitet. Jeg vil studere husdyrvidenskab eller fødevareernæring, fortæller hun.

For Isabella har det været en stor omvæltning at tage uddannelsen.

- Udover at skulle flytte fra byen, så har det også været en udfordring, fordi en del af mine klassekammerater her på uddannelsen kommer fra landbrugsfamilier. Det har været en øjenåbner og meget sjovt, fortæller hun.

Morten Fischer Jensen, 21 år, er en af Isabellas klassekammerater. Han er glad for at have kunnet kombinere den praktiske del af uddannelsen med gymnasieundervisningen og er glad for at have gymnasiefagene med sig:

- Som landmand i fremtiden skal man kunne flere og flere ting, fx i forhold til sprog og matematik. Med gymnasiefagene vil jeg nok læse til jordbrugsteknolog eller måske en lederuddannelse indenfor landbruget senere.

I første omgang tager Morten dog til Australien sammen med en kammerat, hvor de begge skal arbejde på en gård i et år.

Godt samarbejde

20 startede på eux-holdet i 2012, og 16 er blevet færdige i dag. Det er gået godt med den nye uddannelse, fortæller forstanderen:

- Samarbejdet med Høng Gymnasium har været rigtig godt, og eleverne har været glade for at veksle mellem de to skoler. Der er selvfølgelig udfordringer, når to så forskellige verdenen skal mødes, men det er lykkedes, og i dag er vi både glade og stolte, slutter Karl-Åge Hornshøj Poulsen.

Vil du vide mere?

 Bliv landmand - læs mere om landbrugsuddannelsen med eux

 Tag en eux - læs om uddannelserne

Se billederne

Udskriv