Grønnere drift og maskinpark

Roskilde Tekniske Skoles afdeling Vilvorde udskifter løbende maskinparken til mere miljørigtige maskiner og tænker grønt på bygningssiden

På erhvervsuddannelserne og AMU-området følger man branchens bevægelse hen i mod grønnere drift på motorsiden af det grønne område. Det betyder blandt andet, at diesel- og benzindrevne maskiner løbende udskiftes til maskiner, der kører på el.

- De første maskiner er blevet leveret og taget i brug. Det drejer sig om en Kubota U17-3 El-hybrid minigraver leveret af AB Lauridsen maskiner samt tre eldrevne Twinca motorbøre leveret af Twinca A/S, siger uddannelsesleder Claus Egede Cornelius. Herudover er der sket udskiftning af nogle af skolens benzindrevne pladevibratorer til eldrevne.

Solpaneler forsyner væksthuse

Skolen har indgået en aftale med Erenfred Pedersen om levering af en Kramer 5055E minilæsser inden årsskiftet. Både motorbøre og minilæsser kører på batterier og oplades om natten. Også skolens bygninger bliver indrettet til fordel for mere grøn drift. Der er fx lagt solpaneler på en af skolens store undervisningshaller, så energien derfra kan supplere forsyningen til skolens væksthuse, som ligger lige ved siden af hallerne.

Vilvorde går foran

- Vi vil gå foran på miljøområdet. Vi viser vores elever, at der i øjeblikket er en grøn udvikling i gang. I brancherne kommer der flere og flere maskiner, der er meget mere miljørigtige. Både med hensyn til at mindske forbruget af fossilt brændstof og at mindske luftforureningen. Det er selvfølgelig en udvikling vi skal understøtte og skubbe til, fortæller uddannelseschef Niels-Ole Vibo Jensen, Roskilde Tekniske Skole.

Elever glade for nye maskiner

Eleverne har allerede taget de nye maskiner til sig, og de fortæller, at de er nemme at arbejde med. Arbejdsmiljømæssigt virker de også bedre end de traditionelle motordrevne børe, da håndteringen af dem er lettere – fx i forhold til fremdrift, manøvrering og tip.

Udviklingen fortsætter

Flere virksomheder tilbyder løsninger, som skolen gør brug af. Det gælder fx virksomheden Makita, som hjælper med batteridrevne værktøjer, såsom buskryddere, hækkeklippere og kultivatorer.

- Vi ser frem til at kunne investere i yderligere eldrevne maskiner fremadrettet. Det er rart at tænke på at værktøj, gravemaskiner og læssere kan køre på el, som er produceret af vind og solceller. Den udvikling er og vil vi være en del af, slutter Claus Egede Cornelius.

Se billederne

 

Udskriv