Christoffer Müller (th) går på htx på Roskilde Tekniske Gymnasium. Han er med på et hold af særligt talentfulde unge, der skal deltage i en international robotkonkurrence.

Vild med robotter

Christoffer Müller går i 2.g på Roskilde Tekniske Gymnasium. Lige nu har han ekstra travlt, fordi han er med på det første danske robotlandshold. Til marts deltager holdet i en stor, international robotkonkurrence, der afholdes i Nevada, USA. De skal bygge en robot, der kan køre og løse opgaver på en forhindringsbane.

I efteråret 2015 skrev Christoffer Müller en ansøgning om at komme med på det første danske robotlandshold, og han slap igennem nåleøjet. Nu er han på et hold med 12 unge fra htx- og stxelever fra hele landet, hvor de fleste af dem er optaget på et talentprogrammet på Akademiet for Talentfulde Unge. Frem til slutningen af marts har holdet til opgave at få ledninger, hjul og computersoftware til at spille sammen, så de har en robot, der kan løse en masse opgaver.

VIDEO: Se Christoffer og holdet træne med deres robot i en forberedende konkurrence

- Første gang vi skulle køre med robotten, kørte den den forkerte vej. Så handler det om at finde ud af, hvor fejlen er, og sådan er hele processen. Vi arbejder os frem og får det til at lykkedes, og det er en fed proces, siger Christoffer.

Christoffer er 17 år, og hans indstilling er, at alt kan læres, når bare man går 100 % ind i det. Alt gearet til at lave robotten har de fået af den store robotvirksomhed, Universal Robots, og det er svært at arbejde, men samtidigt også sjovt og spændende.

Samarbejdsøvelse

Ud over al teknikken som skal læres, så er hele processen også en øvelse i samarbejde. Eleverne på landsholdet kommer fra forskellige steder i Danmark og mødes 2 gange om ugen for at arbejde på robotten. Christoffer forklarer, at det stiller krav til holdet, som ikke kendte hinanden inden de mødtes om robotprojektet:

- I undervisningen på htx løser vi opgaver og samarbejder i grupper, og derfor har jeg nemt ved at gå ind og være med på holdet. Samtidig skal der jo tages hensyn til hinanden, for de fleste af os har også et arbejde og fritidsaktiviteter. Vi er gode til at få det til at gå op.

Lange dage

Holdet arbejder på robotten på Fab Lab i København, som er et kreativt, højteknologisk værksted. For Christoffer giver det nogle lange dage, fordi det foregår efter den daglige undervisning på htx og i weekenderne.

- Det er frem og tilbage til København mindst to gange om ugen. Ved siden af undervisningen og lektierne som jo selvfølgelig skal laves og afleveres. Jeg har fået fantastisk opbakning fra mine undervisere på htx her i Roskilde. De støtter og opmuntrer mig 100% og er fleksible, og det gør at jeg kan få denne unikke oplevelse og chance, siger Christoffer.

Pædagogisk leder på Roskilde Tekniske Gymnasium Mads S. B. Pedersen forklarer, at kravene til Christoffer er de samme som alle andre elever. Han skal lave de samme opgaver og gå til de samme eksaminer, som alle de andre elever.

- Som skole giver vi selvfølgelig et talent som Christoffer mulighed for at forfølge denne chance. Vi hjælper ham ved fx at give ham fri til at tage de kursusdage, der er forbundet med projektet. Christoffers deltagelse i denne konkurrence er også en fordel for skolen, fordi han kommer tilbage til sine klassekammerater med en masse viden og inspiration, som han gerne deler ud af, siger Mads.

Konkurrencen i USA

I slutningen af marts tager landsholdet afsted til Nevada med deres robot, joystick og computere. Her skal holdet konkurrere mod mange tusind andre unge fra hele verdenen. Klarer de sig godt, kvalificerer de sig til finalen lige inden sommerferien. Der skal benhårde prioriteringer til for at få det hele til at gå op:

- Hvis vi kvalificerer os til finalerne blandt de mange tusinde deltagere, så skal vi afsted lige op til eksamen. Der bliver nok ikke meget søvn, men det gør heller ikke så meget, for det her er en oplevelse og en mulighed, jeg ikke får igen, forklarer en forventningsfuld Christoffer.

Vil du vide mere?

 Tag en htx - læs mere om uddannelserne på Roskilde Tekniske Gymnasium

Se billederne

Udskriv